De gin van België

In veel opzichten zijn gin en jenever verwant, hoewel er enkele significante verschillen zijn. Terwijl een conventionele Dry Gin meestal wordt bereid uit graanalcohol en moutwijn, is jenever typisch een rijkere en moutigere spirit. In tegenstelling tot gin, waar jeneverbessen de dominante smaak zijn, hoeven de bessen in dit recept niet de dominante smaak te zijn. Als gevolg hiervan zijn de smaak en het aroma van de gedistilleerde drank, evenals eventuele kruiden die tijdens het distillatieproces zijn toegevoegd, duidelijker.

Naast Nederland vind je jenever ook in België en Luxemburg. Jenever is populair in zowel Nederland als België vanwege de inlijving van België in Nederland in de achttiende eeuw.

Gin werd bij de Engelsen geïntroduceerd tijdens de religieuze conflicten van de 16e en 17e eeuw. Door het drinken van jenever verdienden de Nederlanders “Hollandse moed”. Tijdens de Dertigjarige Oorlog stroomde de drank Engeland binnen toen de handel over het Engelse Kanaal floreerde.

Pas in de 19e eeuw werd London Dry Gin ontwikkeld als een drogere en verfijndere gin. De smaak van gedistilleerde dranken van betere kwaliteit veranderde als gevolg van het verminderde suikergehalte. In de hogere regionen van de samenleving verdiende de Dry Gin een aanhang.

Om de moeilijkheid om jenever uit te spreken te vermijden, werd het veranderd in gin. In de tweede helft van de 17e eeuw werd Willem III van Engeland tot koning gekroond. Katholieken en Frankrijk waren twee van zijn grootste vijanden, dus verbood hij de invoer van cognac. Om drank toegankelijker te maken, dereguleerde hij in 1690 distillatie. Gin groeide in populariteit als cocktailmixer. Alleen al in Londen waren er duizenden ketels. Het land werd getroffen door een gin-tsunami.

Oude en jonge, of oude en jonge jenever, vind je in België en Nederland. In plaats van zich te concentreren op het verouderingsproces, richten deze categorieën zich in plaats daarvan op de verschillende distillatieprocedures. Het wordt puur geserveerd in tulpvormige glazen en heeft een rijkere smaak dan de modernere oude jenever. Jenever jonge daarentegen heeft een mildere smaak en wordt vaak gebruikt in cocktails. Extra-moutige corenwijn en room- en fruitgeregen varianten zijn slechts enkele van de subtiele variaties die er zijn.

Huufdveugel

Huufdveugel

Hoewel alleen België volgens de EU-normen legaal jenever mag distilleren, blijft de geest populair in beide landen.

Het wordt steeds populairder in de regio als gevolg van een aantal kleinschalige distilleerderijen die creatieve gins maken. Het smaakprofiel van Huufdveugel is rijk en kruidig en is echt een traktatie. De Huufdveugel Gin de Belgische gin naar een oud recept. Deze artisanale harmonieuze gin met frisse toets, leuke bitterheid en een lichte kruidigheid is correct gemaakt volgens de regels van de kunst op basis van: Rozemarijn, Kardemom, Basilicum, Vanille, een zeste van Citroen en Zwarte Peper.

Omdat jenever (en gin) zo algemeen verkrijgbaar is, kan het op veel verschillende manieren worden geconsumeerd. Huufdveugel serveer je met Fever Tree Mediterranean, lekker puur zonder toevoeging van extra botanicals, eventueel met een schijfje citroen.

Bron: Huufdveugel